GMAT GMAT SECTION 3: VERBAL ABILITY Exam (page: 1)
GMAT Section 3: Verbal Ability
Updated on: 25-Dec-2025

Read the passage carefully and then choose the best answer to each question. Answer the question based upon what is stated or implied in the reading passage.

In Ursula LeGuin’s short story “The Ones Who Walk Away from Omelas,” everyone in the city of Omelas is happy — everyone, that is, except the child who is kept locked in a basement closet. The child is left entirely alone and neglected except for occasional visits from the citizens of Omelas. They come at a certain age as a rite of initiation, to learn the secret of the happiness they enjoy. They come to learn that their happiness has a price: the suffering of an innocent child. In the end, most people stay in Omelas; but a few, unable to bear the fact that they are responsible for the suffering of that child, reject this utopia built upon a utilitarian morality.

Utilitarianism is an ethical theory based upon the belief that happiness is the ultimate good and that people should use happiness as the measure for determining right and wrong. For utilitarian, the right thing to do is that which will bring about the greatest amount of happiness for the greatest number of people. Furthermore, utilitarianism argues that the intention of people’s actions does not matter; only the consequences of their actions are morally relevant, because only the consequences determine how much happiness is produced.

Although many useful social policies and much legislation are founded on this “greatest good” philosophy, utilitarianism can be problematic as a basis for morality. First, happiness is not so easy to quantify, and any measurement is bound to be subjective. Second, in a theory that treats everything except happiness as instrumentally rather than intrinsically valuable, anything — or, more importantly, anyone — can (and should) be treated as a means to an end, if it means greater happiness. This rejects the notion that human beings have their own intrinsic value. Further, utilitarianism puts the burden of the happiness of the masses on the suffering of the few. Is the happiness of many worth the suffering of a few? Why do those few deserve to suffer? Isn’t this burden of suffering morally irresponsible? This is the dilemma so brilliantly illustrated in LeGuin’s story.

Which of the following best sums up the author’s opinion of utilitarianism?

  1. It is an ethical theory.
  2. It is the ethical theory that people should all live by.
  3. It is a useful but problematic ethical theory.
  4. It does not adequately measure happiness.
  5. It underestimates the intrinsic value of human beings.

Answer(s): C

Explanation:

The author is critical of utilitarianism, but she also includes evidence that it is a useful theory. LeGuin’s story, for example, shows how the sacrifice of one can create the happiness of many. The author also notes that “many useful social policies and much legislation are founded on” utilitarianism, demonstrating that it is a useful ethical theory. The word choice throughout also indicates that the author feels that this ethical theory has both positive and negative aspects. For example, she calls it “problematic,” but not “wrongheaded” or “faulty.” She calls the problem of the suffering of the few for the happiness of the many a “dilemma,” not a “flaw” or “failure.” She asks questions rather than making statements about the immorality of utilitarian choices. Choice a is incorrect because it simply states a fact from the essay; it does not express an opinion. The author clearly states that “there are several serious problems with utilitarianism as a basis for morality,” so choice b is incorrect. Although the statements in choices d and e are true and clearly stated in the text, these are specific criticisms of utilitarianism and do not sum up the author’s opinion of this ethical theory.



Read the passage carefully and then choose the best answer to each question. Answer the question based upon what is stated or implied in the reading passage.

In Ursula LeGuin’s short story “The Ones Who Walk Away from Omelas,” everyone in the city of Omelas is happy — everyone, that is, except the child who is kept locked in a basement closet. The child is left entirely alone and neglected except for occasional visits from the citizens of Omelas. They come at a certain age as a rite of initiation, to learn the secret of the happiness they enjoy. They come to learn that their happiness has a price: the suffering of an innocent child. In the end, most people stay in Omelas; but a few, unable to bear the fact that they are responsible for the suffering of that child, reject this utopia built upon a utilitarian morality.

Utilitarianism is an ethical theory based upon the belief that happiness is the ultimate good and that people should use happiness as the measure for determining right and wrong. For utilitarian, the right thing to do is that which will bring about the greatest amount of happiness for the greatest number of people. Furthermore, utilitarianism argues that the intention of people’s actions does not matter; only the consequences of their actions are morally relevant, because only the consequences determine how much happiness is produced.

Although many useful social policies and much legislation are founded on this “greatest good” philosophy, utilitarianism can be problematic as a basis for morality. First, happiness is not so easy to quantify, and any measurement is bound to be subjective. Second, in a theory that treats everything except happiness as instrumentally rather than intrinsically valuable, anything — or, more importantly, anyone — can (and should) be treated as a means to an end, if it means greater happiness. This rejects the notion that human beings have their own intrinsic value. Further, utilitarianism puts the burden of the happiness of the masses on the suffering of the few. Is the happiness of many worth the suffering of a few? Why do those few deserve to suffer? Isn’t this burden of suffering morally irresponsible? This is the dilemma so brilliantly illustrated in LeGuin’s story.

According to the passage, in utilitarianism

  1. only intentions have moral significance.
  2. consequences are important, but intentions are more important.
  3. intentions and consequences are equally important.
  4. intentions are important, but consequences are more important.
  5. only consequences have moral significance.

Answer(s): E

Explanation:

In the second paragraph, the author states that “only the consequences of [people’s] actions are morally relevant, because only the consequences determine how much happiness is produced”.



Read the passage carefully and then choose the best answer to each question. Answer the question based upon what is stated or implied in the reading passage.

In Ursula LeGuin’s short story “The Ones Who Walk Away from Omelas,” everyone in the city of Omelas is happy — everyone, that is, except the child who is kept locked in a basement closet. The child is left entirely alone and neglected except for occasional visits from the citizens of Omelas. They come at a certain age as a rite of initiation, to learn the secret of the happiness they enjoy. They come to learn that their happiness has a price: the suffering of an innocent child. In the end, most people stay in Omelas; but a few, unable to bear the fact that they are responsible for the suffering of that child, reject this utopia built upon a utilitarian morality.

Utilitarianism is an ethical theory based upon the belief that happiness is the ultimate good and that people should use happiness as the measure for determining right and wrong. For utilitarian, the right thing to do is that which will bring about the greatest amount of happiness for the greatest number of people. Furthermore, utilitarianism argues that the intention of people’s actions does not matter; only the consequences of their actions are morally relevant, because only the consequences determine how much happiness is produced.

Although many useful social policies and much legislation are founded on this “greatest good” philosophy, utilitarianism can be problematic as a basis for morality. First, happiness is not so easy to quantify, and any measurement is bound to be subjective. Second, in a theory that treats everything except happiness as instrumentally rather than intrinsically valuable, anything — or, more importantly, anyone — can (and should) be treated as a means to an end, if it means greater happiness. This rejects the notion that human beings have their own intrinsic value. Further, utilitarianism puts the burden of the happiness of the masses on the suffering of the few. Is the happiness of many worth the suffering of a few? Why do those few deserve to suffer? Isn’t this burden of suffering morally irresponsible? This is the dilemma so brilliantly illustrated in LeGuin’s story.

The author summarizes LeGuin’s story primarily to

  1. show how good the story is.
  2. get readers interested in the story.
  3. illustrates the power of words.
  4. illustrates the central problem with utilitarianism.
  5. illustrates a utilitarian utopia.

Answer(s): D

Explanation:

LeGuin’s story illustrates the problem with utilitarianism by describing how one person (the child) lives in misery so that others can be happy. The author explains that “utilitarianism puts the burden of the happiness of the masses on the suffering of the few” and then states that this problem is “so brilliantly illustrated in LeGuin’s story.”Choice is incorrect because the author does not comment on or make any inferences about the overall quality of the story; she only comments on it in relation to its demonstration of the dilemma of utilitarianism.Readers may be interested in the story after reading this passage (choice b), but again, the purpose of including the story is made evident by the last sentence in the passage. The author does not quote directly from the story, and she is clearly not summarizing it to illustrate the power of words, so choice c is incorrect.



Read the passage carefully and then choose the best answer to each question. Answer the question based upon what is stated or implied in the reading passage.

In Ursula LeGuin’s short story “The Ones Who Walk Away from Omelas,” everyone in the city of Omelas is happy — everyone, that is, except the child who is kept locked in a basement closet. The child is left entirely alone and neglected except for occasional visits from the citizens of Omelas. They come at a certain age as a rite of initiation, to learn the secret of the happiness they enjoy. They come to learn that their happiness has a price: the suffering of an innocent child. In the end, most people stay in Omelas; but a few, unable to bear the fact that they are responsible for the suffering of that child, reject this utopia built upon a utilitarian morality.

Utilitarianism is an ethical theory based upon the belief that happiness is the ultimate good and that people should use happiness as the measure for determining right and wrong. For utilitarian, the right thing to do is that which will bring about the greatest amount of happiness for the greatest number of people. Furthermore, utilitarianism argues that the intention of people’s actions does not matter; only the consequences of their actions are morally relevant, because only the consequences determine how much happiness is produced.

Although many useful social policies and much legislation are founded on this “greatest good” philosophy, utilitarianism can be problematic as a basis for morality. First, happiness is not so easy to quantify, and any measurement is bound to be subjective. Second, in a theory that treats everything except happiness as instrumentally rather than intrinsically valuable, anything — or, more importantly, anyone — can (and should) be treated as a means to an end, if it means greater happiness. This rejects the notion that human beings have their own intrinsic value. Further, utilitarianism puts the burden of the happiness of the masses on the suffering of the few. Is the happiness of many worth the suffering of a few? Why do those few deserve to suffer? Isn’t this burden of suffering morally irresponsible? This is the dilemma so brilliantly illustrated in LeGuin’s story.

From the passage, it can be inferred that the author

  1. may use utilitarianism occasionally but not as a guiding moral principle.
  2. would never use utilitarianism to make a decision about what is right or wrong.
  3. uses utilitarianism regularly to make moral decisions.
  4. believes utilitarianism is a good basis for social policy.
  5. thinks most people do not really understand utilitarianism.

Answer(s): A

Explanation:

The author is critical of utilitarianism and admits it has several problems, but she does not reject it as an ethical theory. In fact, she concedes that it is useful in creating social policies and legislation. Therefore, the most logical inference is that she may use utilitarianism occasionally but not as a guiding moral principle. Choices b and c are therefore incorrect. Choice d is incorrect because nothing in the passage indicates how she feels about utilitarianism as a basis for social policy. The passage does not state that she believes most people do not really understand utilitarianism, so choice e is incorrect.



Read the passage carefully and then choose the best answer to each question. Answer the question based upon what is stated or implied in the reading passage.

In Ursula LeGuin’s short story “The Ones Who Walk Away from Omelas,” everyone in the city of Omelas is happy — everyone, that is, except the child who is kept locked in a basement closet. The child is left entirely alone and neglected except for occasional visits from the citizens of Omelas. They come at a certain age as a rite of initiation, to learn the secret of the happiness they enjoy. They come to learn that their happiness has a price: the suffering of an innocent child. In the end, most people stay in Omelas; but a few, unable to bear the fact that they are responsible for the suffering of that child, reject this utopia built upon a utilitarian morality.

Utilitarianism is an ethical theory based upon the belief that happiness is the ultimate good and that people should use happiness as the measure for determining right and wrong. For utilitarian, the right thing to do is that which will bring about the greatest amount of happiness for the greatest number of people. Furthermore, utilitarianism argues that the intention of people’s actions does not matter; only the consequences of their actions are morally relevant, because only the consequences determine how much happiness is produced.

Although many useful social policies and much legislation are founded on this “greatest good” philosophy, utilitarianism can be problematic as a basis for morality. First, happiness is not so easy to quantify, and any measurement is bound to be subjective. Second, in a theory that treats everything except happiness as instrumentally rather than intrinsically valuable, anything — or, more importantly, anyone — can (and should) be treated as a means to an end, if it means greater happiness. This rejects the notion that human beings have their own intrinsic value. Further, utilitarianism puts the burden of the happiness of the masses on the suffering of the few. Is the happiness of many worth the suffering of a few? Why do those few deserve to suffer? Isn’t this burden of suffering morally irresponsible? This is the dilemma so brilliantly illustrated in LeGuin’s story.

From the author’s summary of LeGuin’s story, the reader can infer that

  1. most people in Omelas are utilitarian.
  2. most people in Omelas reject utilitarianism.
  3. everyone in Omelas is happy.
  4. the child willingly sacrifices himself for others.
  5. LeGuin is a popular science-fiction writer.

Answer(s): A

Explanation:

The author states that “most people stay in Omelas” after they have visited the child. This indicates that they understand and have accepted the utilitarian nature of their society. Only a few walk away and reject the society, so choice b is incorrect. The summary clearly states that everyone except the child and the ones who are “unable to bear the fact that they are responsible for the suffering of that child” are happy, so choice c is incorrect. No evidence indicates that the child willingly sacrifices himself for others (choice d). The passage makes no reference to LeGuin’s popularity or success as a science-fiction writer, so choice e is incorrect.



Viewing Page 1 of 153



Share your comments for GMAT GMAT SECTION 3: VERBAL ABILITY exam with other users:

CiscoStudent 11/15/2023 5:29:00 AM

in question 272 the right answer states that an autonomous acces point is "configured and managed by the wlc" but this is not what i have learned in my ccna course. is this a mistake? i understand that lightweight aps are managed by wlc while autonomous work as standalones on the wlan.
Anonymous


pankaj 9/28/2023 4:36:00 AM

it was helpful
Anonymous


User123 10/8/2023 9:59:00 AM

good question
UNITED STATES


vinay 9/4/2023 10:23:00 AM

really nice
Anonymous


Usman 8/28/2023 10:07:00 AM

please i need dumps for isc2 cybersecuity
Anonymous


Q44 7/30/2023 11:50:00 AM

ans is coldline i think
UNITED STATES


Anuj 12/21/2023 1:30:00 PM

very helpful
Anonymous


Giri 9/13/2023 10:31:00 PM

can you please provide dumps so that it helps me more
UNITED STATES


Aaron 2/8/2023 12:10:00 AM

thank you for providing me with the updated question and answers. this version has all the questions from the exam. i just saw them in my exam this morning. i passed my exam today.
SOUTH AFRICA


Sarwar 12/21/2023 4:54:00 PM

how i can see exam questions?
CANADA


Chengchaone 9/11/2023 10:22:00 AM

can you please upload please?
Anonymous


Mouli 9/2/2023 7:02:00 AM

question 75: option c is correct answer
Anonymous


JugHead 9/27/2023 2:40:00 PM

please add this exam
Anonymous


sushant 6/28/2023 4:38:00 AM

please upoad
EUROPEAN UNION


John 8/7/2023 12:09:00 AM

has anyone recently attended safe 6.0 certification? is it the samq question from here.
Anonymous


Blessious Phiri 8/14/2023 3:49:00 PM

expository experience
Anonymous


concerned citizen 12/29/2023 11:31:00 AM

52 should be b&c. controller failure has nothing to do with this type of issue. degraded state tells us its a raid issue, and if the os is missing then the bootable device isnt found. the only other consideration could be data loss but thats somewhat broad whereas b&c show understanding of the specific issues the question is asking about.
UNITED STATES


deedee 12/23/2023 5:10:00 PM

great help!!!
UNITED STATES


Samir 8/1/2023 3:07:00 PM

very useful tools
UNITED STATES


Saeed 11/7/2023 3:14:00 AM

looks a good platform to prepare az-104
Anonymous


Matiullah 6/24/2023 7:37:00 AM

want to pass the exam
Anonymous


SN 9/5/2023 2:25:00 PM

good resource
UNITED STATES


Zoubeyr 9/8/2023 5:56:00 AM

question 11 : d
FRANCE


User 8/29/2023 3:24:00 AM

only the free dumps will be enough for pass, or have to purchase the premium one. please suggest.
Anonymous


CW 7/6/2023 7:37:00 PM

good questions. thanks.
Anonymous


Farooqi 11/21/2023 1:37:00 AM

good for practice.
INDIA


Isaac 10/28/2023 2:30:00 PM

great case study
UNITED STATES


Malviya 2/3/2023 9:10:00 AM

the questions in this exam dumps is valid. i passed my test last monday. i only whish they had their pricing in inr instead of usd. but it is still worth it.
INDIA


rsmyth 5/18/2023 12:44:00 PM

q40 the answer is not d, why are you giving incorrect answers? snapshot consolidation is used to merge the snapshot delta disk files to the vm base disk
IRELAND


Keny 6/23/2023 9:00:00 PM

thanks, very relevant
PERU


Muhammad Rawish Siddiqui 11/29/2023 12:14:00 PM

wrong answer. it is true not false.
SAUDI ARABIA


Josh 7/10/2023 1:54:00 PM

please i need the mo-100 questions
Anonymous


VINNY 6/2/2023 11:59:00 AM

very good use full
Anonymous


Andy 12/6/2023 5:56:00 AM

very valid questions
Anonymous